FİNANSAL ANALİZLERDE UYGULANAN TEKNİKLER VE FİNANSAL ANALİZİN FİRMA GELECEĞİNDEKİ ÖNEMİ.
- ozdemiromur81
- 11 Eyl 2024
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 10 Kas 2024
Bir firmanın finansal pozisyonu ve onun iflas etme olasılığına karşı duyarlılığı, ortaklarını etkilediği gibi kredi verenleri, çalışanları ve iş ortaklarını da etkilemektedir. Firmaların iflas etmesi durumunda, birçok olumsuz etkiye neden olduğu için firmaların faaliyetlerini yürütmesi konusunda olumsuzlukları yönetmek için belli bir disiplin söz konusu olmuştur. Firmaların finansal durumlarını tespit etmek için yaygın olarak kullanılan hatta standart hale gelmiş oranlar bulunmaktadır. Firmaların iflas etme olasılıkların tahmin ve tespit edilmesi, gerek mikro düzeyde ortaklar ve çalışanlar için gerekse makro düzeyde de ülkeler için ekonomik kayıpların olasına engel olabilmektedir. Firmaların finansal rasyoları, onların hisse senetlerinin, güçlü ve zayıf yönlerinin tespit edilmesinde de yaygın olarak kullanılmaktadır.
Son yıllarda yapay sinir ağlarındaki gelişmeler, iflas etme tahmin problemlerinde öğrenen bir makine olarak takdim edilmiştir. Santemore ve Vinso Ticari bankaların ve bankacılık sisteminin başarısızlıklarının ölçümünde yapay sinir ağları yöntemini kullanmışlardır. Bu yöntem firmaların iflas etme olasılıklarının tahmininde istatistiki olarak kullanılan finansal rasyolardır. Altman Z modeli de çeşitli finansal oranlar ve o oranlara sabitlenmiş değerler ile sayıların çarpımı ve toplanması sonucu elde edilen değerler ile sonuca gitmeye çalışan bir yöntemdir. Altman tarafından geliştirilen bu model 1960’lı yıllardan başlayıp, son yıllara kadar gelen süre içerisinde iflas etme olasılıklarının tespit edilmesinde en çok kullanılan modeldir (Altman, 1968). Bu yöntemde belirlenmiş olan beş değişken çoklu diskriminant analiz yönteminde kullanılarak çok güçlü tahminler gerçekleştirilmiştir.

Firmaların finansal başarısızlığı hem işletmeyle doğrudan ilgili gruplar üzerinde hem de genel ekonomi üzerinde olumsuz etkileri vardır. Bu durum işletme başarısızlıklarının tespitinin önemini artırmıştır. Bu çalışmada reel sektör işletmelerinin başarısızlık durumlarının tespiti amaçlanmıştır. BİST’te yer alan Tekstil ve Teknoloji endeksindeki işletmelerin (2006-2013) verileri kullanılmıştır. Altman Z işletmelerin başarısızlıklarını tahmin etmede sıklıkla kullanılan bir yöntem olması sebebiyle Altman Z skorları hesaplanarak tahmin edilmeye çalışılmıştır. Sonuç olarak ANFIS ile oluşturulan modelin işletme başarısızlıklarının tahmininde etkin bir yöntem olduğu görülmüştür.
Günümüzde faaliyet gösteren bir çok işletmenin Muhasebe departmanı yapısı Finansal Analizlerden uzak çalışmaktadır. Kalıplaşmış bir muhasebe tekniği ile firma rasyo analizlerinin yapılması imkansızdır. Danışmanlık yaptığımız bir çok işletmede genelde karşılaşmış olduğumuz firmanın mali verilerinin gerçek ile çelişkili olmasıdır. Örnek verecek olursak Mali Tablolarında Teknik İflas statüsünde görünen veya Skor değerleri çok düşük çıkan firmaların esasen mali yapıları çok güçlü olduğu ancak muhasebesel hatalar neticesinde firma kredibilitesinde ciddi olumsuzluklara neden olduğu görülmektedir.
Bu nedenlerle Finans Kurumlarından Kredi Ürünleri talebinde bulunmadan önce, olumsuz reyting notu, reddedilmiş kredi başvurusu kayıtları oluşturmamak adına deneyimli kişilerce Finansal Analiz yaptırmaları önem arz etmektedir.
Firmamız Finansal Analizler yaparken alışılmış rasyo analizlerinin ötesinde, günümüz bankacılık sisteminde kullanılan finansal analiz tekniklerini kullanarak Finans Kurumları Reyting Notu olarak adlandırılan değerlere %3-5 gibi düşük oranlı sapmalarla analizler yapmaktadır.
Sonuç olarak, Finansal Analiz gerek firmanızın kredibilitesi gerekse piyasa geçerliliği konusunda büyük önem arz etmektedir.
Comments